Potatissallad

Trevlig midsommar allihopa!
Ikväll kl.17 drar jag och Dennis till Sanna och Kent för att fira lite midsommar. Blir att äta god mat och sen hoppas vi att vädret är på vår sida så att vi får sitta i parken och chilla!

Här slänger jag upp receptet på min potatissallad, som jag gjort tills ikväll. Ja, precis. Det är helt mitt eget recept för jag har blandat ihop flera olika recept och gjort den så som jag vill ha den!





Potatissallad

8 stora potatisar
2 dl gräddfil
1 dl majonäs
15 cm gurka
2 syrliga äpplen
10 cm purjolök
en rödlök
gräslök
1-2 msk senap
salt och peppar
ev. lite paprika om man vill



1. Koka gärna potatisen en dag före så att de är ordentligt kalla då du ska göra själva salladen.

2. Skär potatisen i små kuber, hacka löken, skala gurkan och äpplena och skär dem i små, små bitar, skär paprikan också i små bitar om du önskar ha dem i. Lägg allt inklusive potatisen i en stor skål.

3. Blanda gräddfil, majonäs, senap, salt och peppar i en skild skål. Häll över i den stora skålen. Blanda!

4. Smaka av med salt. Det krävs ganska mycket salt i och med att potatis drar i sig mycket salt.



Till min födelsedag hade jag inte i paprika och den var jättegod! Nu satte jag i och får se om det är lika gott eller godare!




Tyvärr går det inte att ladda upp bilder nu så ni får vara utan.  Blää!





Breathe me

FIIN LÅT!









Ursäkta för dåliga uppdateringar. Men jag har inte så mycket tid just nu... Jobbar!













Till Närpes

Snart åker Marianne och jag iväg till Närpes! Vi ska intervjua skolhälsovårdare kl.15 men före det ska vi leka lite med Alvin, Melina och bebis. Efter en stunds lek med dem ska vi luncha med mamma.

Usch, vilket hemskt väder! Tänk vad vädret kan ändras snabbt. Nu måste man ha på sig långärmat! Huj!

Men nu ringde M så jag ska åka nu! Heej


Sovit flera timmar

Hejsaaan!

Idag har jag minsann fått sova. Steg upp 15 på eftermiddagen och åt makaroner och tonfisk till frukost/lunch. Hade inte ätit ordentlig mat igår riktigt. Kastade ihop en tacopaj just före jag for till jobbet igår så det åt jag. Men man blir råddig av att vaka!

Jag var till stranden ett varv också. Men det var nästan kallt att vara där! Det blåste så mycket. Var kanske där 1½-2 timmar och sov en stund. For hem igen och sov ännu mera. Skulle kunna sova mera men jag måste väl nog sluta nu annars sover jag inte inatt.

Snart kommer Dennis hem också! Ska göra våfflor! Kom inte på något annat nu just. Heheh! Har sett Dennis ordentligt senast i fredags. Igår då jag kom hem från nattskiftet hade han farit på morgonskift och tog även kvällsskift, och då hade jag hunnit åka iväg på nästa nattskift. Nu i morse såg jag honom ett varv, men sen for han iväg på kvällsskift. Det är sådär då båda jobbar 3 skiftes!




Nattskift 2

Det är mindre än 1½ timme kvar av mitt nattskift nu! Fy attan vad det ska bli skönt att lägga sig ner i sängen och sova. Skulle jag stänga ögonen nu skulle jag somna. Är så himla trött och klockan sniglar sig fram! Har så snälla patienten så de ringer inte på klockorna. Dock är det lättare att vaka då man har något att göra.

 

Fantiserar nu just på hur skön sängen är där hemma...

 

Det är som tur är det sista nattskiftet! Efter det här har jag två dagar ledigt. Skönt! Har bara 2 arbetsskiften nästa vecka. Synd att de lovat att det ska bli 10 grader kallare nästa vecka då jag är ledig. Men jag har iallafall fått sola varje dag den här veckan, så jag behöver inte klaga. Idag fick jag inte sova nå mera än tre timmar efter nattskiftet eftersom det var så guda varmt i lägenheten. Så då for jag till stranden och sov där lite från och till.

 

Ha de bäst!


Nattskift

Hej! Jag har haft riktigt fullt upp och inte hunnit blogga! Det har ju varit så fint nu de senaste dagarna så jag har bara legat på stranden och solat. Här om dagen då jag var ledig låg jag i 6½ timme. Så härligt! Har även simmat och det har varit svalkande och skönt.

Nu är jag på nattskift och har det lite lugnare så jag hinner blogga lite. 4,5 timmar kvar. Hoppas det går fort så att jag får åka hem och sova. Tror det blir att åka till stranden och sova där en stund också på eftermiddagen! Har ett till nattskift efter det här. Sen är det lov i en par dagar! Skönt!

Ha det bäst!


Födelsedag

Idag fyller jag hela 22 år!

Grattis till mig!

Har varit en underbar dag med ca 25 grader varmt. Dennis och jag har varit ute på strandpromenad och det har varit härligt!



Helgen full med kalas



Åhåh.. Hela helgen har varit fullspäckad med kalas! Jag mår på riktigt illa av allt ohälsosamt vi har ätit! Har varit tvungen att dricka samarin då det bubblat i magen. Jag har inget emot onyttigheter, men det är inte bra för magen att äta tårta 3 dagar i rad! Tack och lov var jag så smart, öhöh, att vi körde på grillparty igår på mitt kalas istället.

Imorgon kallar jobbet. 11 veckor framöver ska jag knega på där i sommar! Lite blandade känslor. Kul med jobb, men också sorgligt att min ledighet redan är slut! TACK OCH LOV begärde jag 78%:s arbetstid i sommar då vi håller på med examensarbete också. Pengar ersätter inte upplevelserna av den finska sommaren, som är så kort. Pengar är inte allt.

Ska förhoppningsvis få se bebis imorgon före jag börjar jobba!!!

Gooodnatt

Stolt moster

Har blivit moster för tredje gången!



Det här är nummer 2 :)


Hemma på landet

Det här sysslar vi med idag!



Kör på moffamoppe!


Synd att inte hunden lever längre. Vi brukade förr köra i skogen med hunden springandes efter oss. Kul! Jag älskar landet!


Hemmagjord pizza

Gjorde hemmagjord pizza i torsdags! Började göra den av impuls och gjorde av det vi hade hemma. Tack och lov hade jag en par jästar infrusna. Det var ju en röd dag i torsdags så det gick inte att gå och handla.

Receptet kommer här,


Hemmagjord pizza
1 plåt

1½ dl vatten
25 g jäst
1 krm salt
½ dl olivolja
4 dl vetemjöl


1. Sätt ugnen på 250°C. Smula i jästen i en skål med ljummet vatten (obs! högst 37 grader varmt annars dödas jästen!)


2. Blanda i salt, olja och vetemjöl. Ibland kan det behövas mer mjöl än vad som står på receptet. Titta efter så att det inte kladdar så att du kan baka ut degen.


3. Låt degen vila under en bakduk i ca 45 minuter.





4. Kavla sedan ut degen till en tunn, tunn pizzabotten. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.


Inte ens den bästa har en riktig kavel. Men alkoflaskan fungerar bra!


Såhär brukar jag göra. Kavla ut degen så att den går ut över kanterna på plåten.


Sen skär jag bort den överflödiga degen utefter plåtens kanter och drar bort.


Då är vi alla glada och nöjda då vi har raka kanter, och degen täcker hela plåten!


Sen till tomatsåsen.


Jag hade ingen färdig tomatsås, men det här är ju så ENKELT och SÅÅÅ mycket GODARE!


Tomatsås

1 burk krossade tomater
1 lök
1 msk tomatpuré
1 köttbuljongtärning
2 vitlökar
lite vatten
olja
örter


1. Fräs hackad lök och pressad vitlök i olja tills löken blir mjuk.


2. Tilsätt de krossade tomaterna, tomatpurén, lite vatten och köttbuljongtärningen. Låt puttra en stund.


3. Tillsätt färska örter!


4. Mixa tomatsåsen till en jämn smet.






Nu över till fyllningen!
Man får ju själv bestämma vilken fyllning man vill ha på sin pizza. Det blev en köttfärsfyllning idag, eftersom det var det kylskåpet erbjöd idag.



Köttfärsfyllning

köttfärs
lök
köttbuljongtärning
örter
jalapeno
tomatpuré
lite vatten
örtsalt


1. Stek köttet och löken i lite olja. Tillsätt lite vatten.

2. Krydda med köttbuljong, örter, jalapeno, tomatpuré och örtsalt.

3. Låt puttra en stund.





Då ska vi göra pizzan!

1. Bred ut tomatsåsen och riven ost på botten. Ja, osten ska vara under resten av fyllningen för då blir pizzan saftigare!


2. Sedan på med all fyllning. Jag har på köttfärsfyllningen, ananas, lökringar, tomat, oliver och ananas.
Tänk, JAG har på oliver på min pizza! Jag försöker lära mig äta dem och de var faktiskt ganska goda på pizzan. Mumsit!




Sätt in pizzan i ugnen i 12 minuter!

Gör en god sallad till och ät.



ENJOY!

I köket hela dagen

Oj, min statistik drog upp ganska rejält igår! Kul! Hoppas ni stannar!

Själv har jag stått i köket hela dagen och bakat och kockat tills imorgon. Det blev 3 olika marinader, grissini och en potatissallad. Ni ska få receptet på allt! Men nu just hinner jag inte.

Dennis och jag ska snart åka till Närpes på kalas nr1. Det är Dennis brorson som fyller år. Före det ska vi hinna över ti syster 2 med morgondagens mat och till syster 1 med en blomplanta jag handlat åt henne. Jag ska även hinna duscha före vi åker!

Här får ni ett litet smakprov på grissini med rosmarin:



Romantisk dajmkladdkaka

Bakade en kaka åt D igår så att han skulle ha något att ta med till praktikplatsen sista dagen. Det blev den här goda kakan! Dock tog kakao slut så till frostingen fattades 1 msk kakao och i paniken blev det oboy istället. Gott blev det iallafall, men inte lika stark kakaosmak då.

Receptet är taget från Tasteline och kommer här:

Romantisk dajmkladdkaka

4 dl socker
3 ägg
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
150 g smör
2 dl vetemjöl


Dajmgrädde:

2 dl grädde
1 msk kakao
1 msk florsocker
2 st dubbeldajm

Dekoration:
strössel


1. Sätt ugnen på 150°C

2.  Smörj en form med löstagbara kanter med smör och häll ner kokosflingor eller ströbröd så att sidorna täcks


3. Vispa ihop socker och ägg. Blanda kakao, vaniljsocker, mjöl och salt. Rör ner smält smör i äggsmeten och blanda i mjölblandningen till sist. Bred ut smeten i formen.




4. Grädda mitt i ugnen i ca 35 min. Låt kakan svalna och pudra över lite florsocker.

5. Dajmgrädde: Vispa grädden tills den får mjuka tippar. Sikta ner kakao och florsocker och rör om. Hacka dajmen grovt och rör ner. Bred ut toppingen på den avsvalnade tårtan och dekorera med strössel.




Hann börja lägga folie på tårtan då jag kom på att jag inte fotat tårtan! Därav tandpetarna. Dessutom har jag proppat i den i en engångs kakform och den va lite för liten så den är lite knasig.



Hoppas den smakar gott! Har ju inte fått smaka på den, så jag får väl höra åsikter imorgon först.


HOPPAS NI GILLAR DEN!




"Ni bara äter"

Fick just höra av syster att Pappa tycker vi bara äter! Hahah! Det var det märkligaste!


Vi äter för att leva och vi lever för att äta!
Det är det livet går ut på! Att ÄTA!

<3

Hälsosamt snacks

De som känner oss vet att jag och sambon inte är så förtjusta i godis och annat onyttigt. Dock älskar jag chips och vräker i mig om jag har en skål framför mig, men det är inte så ofta vi köper hem chips. Mycket sällan nuförtiden.

Istället kör vi varje helg på att vräka i oss en massa frukter! Hur gott som helst! Och det krävs ganska mycket före man blir illamående av frukt. Vilken tur!

Vi brukar köra med vindruvor, jordgubbar, meloner i olika varianter, ananas, äppel och andra intressanta frukter!


 


Det är ju dessutom så vackert med färska frukter!


Gåvor

Köpte flera krukor i onsdags och planterade om några örter, som jag ska ge bort åt mina systrar och mamma. Jag gillar att ge bort saker och glädja andra. Gillar örter eller ej, men de ska få dem! Jag vet att den ena av systrarna kommer att döda plantorna, men hon ska få ett par iallafall. Ni får ju själv avgöra vem. Heheh!




Chili


Mätt och belåten

Den där BBQ-marinaden var gudagod! Eller så var det bara för att vi sparade matlagningen så länge så att vi var vrålhungriga! Dessutom invigde vi ju vår grillsäsong med våra lilla grill. Det är sommar nu!

Den här marinaden ska garanterat göras om! Våra egenodlade örter smakade dessutom exklusivt i marinaden!

Det jag inte har skrivit på dessa recept så är att det blir extra gott om man strör på lite flingsalt just före man grillar. Salt sägs ju dra ur vätska ur köttet, så det är bättre att strö på just före.


Dah Köttet!


Jag med ett stort vackert flin.


Grillmästaren!


Slutresultatet.
Kött, ugnsstekt potatis och en fräsch sallad.



BBQ-marinad

I tisdags gjorde jag en BBQ-marinad. Det är kandidat nr 2!

Här kommer receptet:


BBQ-marinad

4 biffar
½ dl chilisås
½ dl olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk vitvinsvinäger
2 tsk soja
1 tsk paprikapulver
1 tsk timjan
svartpeppar

Blanda ingredienserna och lägg i en plastpåse. Låt påsen ligga i kylen minst 2 timmar men helst över natten. Vänd påsen med köttet en par gånger så att marinaden fördelas över köttet.




Blanda marinaden.




Skär köttet i mindre bitar. Jag har använt en "svans", alltså en fläskfilé.




Köttet och marinaden i påsen!
Lägg två påsar för säkerhetsskull ifall en påse spricker.



Ni får betyget på hur slutresultatet blev senare idag då vi har grillat!


Zumbaah!

Har för en par timmar sedan varit på ett Zumbapass på gymmet. Underbart kul och underbart svettigt! Svetten bara rinner trots att man inte känner sig dödstrött. Jag gillar ju annars den där dödströtta känslan efter ett gympass, men Zumban ska inte vara så. På Zumban ska man ha kul och kunna släppa loss.

Jag har annars inte berättat att jag i lördags körde ett Couture Pump-pass för mig själv. Först IGÅR kunde jag börja röra på mig normalt igen. Jag gick som tant Hulda 98 år och kunde inte böja mig ner för att ta upp något från golvet. Det känns ÄNNU i mina muskler. Couture Pump är skitbra! Det tar bara 20-30 minuter att göra beroende på vilken takt man kör. I den här formen av Pump får man upp pulsen ordentligt och tydligen blir man riktigt sjuk i musklerna efteråt! Hahah! Men jag vill ju inte skrämma er! Prova på, och stretcha ordentligt efteråt!



bild lånad från Google


Jag kan förklara vad Couture Pump är:
Couture Pump är alltså ett program som man kör med skivstång. Man har 8 olika rörelser. Först gör man 10 upprepningar av rörelse 1. Paus. 10 upprepningar av rörelse 2. Paus. Sådär håller man på tills du har gjort alla 8 ett varv.

Andra varvet tar du rörelse 1 och 2 tillsammans, 10 upprepningar av varje (= sammanlagt 20 reps). Paus. Sedan 3 och 4. Paus. 5 och 6. Paus. 7 och 8.

Tredje varvet tar du 1, 2, 3 och 4 tillsammans, 10 upprepningar av varje (= sammanlagt 40 reps). Paus. 5, 6, 7 och 8 tillsammans.

Sista varvet tar du hela köret i ett huj! Alla rörelser 1-8, 10 upprepningar var! Sammanlagt 80 reps!


Efter att du gjort detta har du gjort 320 upprepningar!


Det här kör du på ca 20-30 minuter, beroende på hur långa pauser du har mellan. I Couture Pump behövs inte så mycket vikt, eftersom man har många upprepningar och bra med fart. Jag körde nu senast med 10 kg och det är mer än vad jag brukar ha.

Jag kan ge er mitt program i ett annat inlägg. Måste ju ta lite foton så att ni förstår rörelserna.

 


Egna örter

I och med att mat är en passion så måste man ju bara ha egenodlade örter! Hur kul som helst! Igår var det första gången jag använde mig av dem och ikväll får vi se om våra grillbiffar blivit extra goda.



Jag har först drivit upp plantorna i små drivväxthus. Den här varianten med att odla i torv
har varit riktigt, riktigt bra! Mina små plantor har trivts. Och extra bra då man kan ha dem på fönsterbrädet.




Här har jag planterat över torvorna i små krukor.
Från vänster har jag thailändsk basilika, dill och timjan.



Och min stolthet. Här har jag också planterat över torvorna i krukor. Det är ju så snygg det här också!
Har dem inomhus ännu, men snart får de flytta ut på balkongen.
Här har jag uppifrån och ner; gräslök, basilika, citronmeliss, rosmarin, dill och timjan.




Här har jag längst till vänster en tomatplanta, i mitten chili och till höger en blandad chili.
Den i mitten blommar för fullt så hoppas vi får en massa chili!


Det är kul att odla! Man vet ju då också att de inte är besprutade med en massa gifter!


Bloggkarta

Jag har placerat min blogg i Finlandbloggkartan.se!

På stan med en god vän

Det är tredje dagen i rad jag spenderar flera timmar på stan! Imorgon lovar jag att det INTE blir det.. Har annat viktigt att göra här hemma, såsom att läsa på läkemedelslära. Det är 6 dagar kvar tills jag ska skriva provet. På min födelsedag!

Jamen, idag var jag ut med Sabina på stan. Vi var och fikade på Arnolds. Åt en bagel och en donits. Gott! Lite skvaller. Sen gick vi runt lite på stan. Vi köpte bland annat babykläder. De är så söta! Jag köpte något neutralt åt bebisen som har beräknad dag på måndag. Får se när h*n kommer ut. Kanske jag till och med får en födelsedagspresent. Vem vet!

Efter att S och jag skildes åt for jag via Citymarket efter några krukor och jord, ska plantera över lite örter åt mina systrar och mamma. Jag har ju så många redan och jag vet inte vart jag ska stoppa resten. Så då passar det bra med att de får några.

Ett inlägg om mina lilla trädgård kommer senare idag!

Ha de bäst!


Regnig dag

Det är en regnig dag i Vasa idag.. Lite tråkigt då det är så dystert väder och man blir så slö, men på ett vis är det skönt för man har inga måsten. Man får med gott samevete sitta inomhus och vara lat.

Håller annars på att planera lördagen. Jag ska ju ha kalas då och jag har tänkt ha ett lite annorlundare kalas. Ingen vill ju ha gräddtårta så det skippar vi! Istället blir det BBQ-party. Wihii! Det gillar vi alla!

Så här kommer menyn att se ut:



Har jag sagt att jag älskar mat?!


Jag kommer att ge er recepten på allt senare.


RSS 2.0